Senebetennelse og slimposeirritasjon i skulderen
Senebetennelse i skulderen rammer ofte de store musklene som stabiliserer leddet, spesielt supraspinatus og infraspinatus, som er en del av rotatorcuffen. Når senene til disse musklene blir betente, oppstår smerte ved bruk av skulderen, særlig når armen løftes over hodet. Senen kan bli tykk og hoven, og kommer da lettere i klem, noe som kalles impingement syndrom. I tillegg kan slimposen mellom de ulike musklene bli irritert eller betent, en tilstand som kalles subacromial bursitt. Slike irritasjoner gir ofte skarpe smerter, nedsatt bevegelighet og ømhet, spesielt når du ligger på skulderen eller gjør bevegelser over skulderhøyde. Smerten kan stråle nedover overarmen og noen ganger helt til underarm og hånd. Kuldebehandling, avlastning og tilpasset aktivitet kan lindre plagene, men det er viktig å ikke overse signalene og søke hjelp hvis smertene vedvarer.
Slitasje og forkalkning i skulderen
Slitasje og forkalkning i skulderen er vanlig hos middelaldrende og eldre, og skyldes ofte naturlig aldring og nedsatt blodforsyning til senene. Over tid kan dette føre til at skulderen blir mer utsatt for overbelastning, og det skal mindre til før smerter og stivhet oppstår. Smertene kommer gjerne snikende og kan bli mer plagsomme over tid. En grundig undersøkelse med blant annet ultralyd eller røntgen kan være nødvendig for å stille riktig diagnose. Langvarig bruk av smertestillende gir sjelden varig effekt. Det beste er ofte å trene opp muskulatur og sener rundt skulderen, og lære gode bruksmønstre. Mange har like god effekt av målrettet trening som av operasjon, og oppfølging hos kiropraktor og fysioterapeut kan være til stor hjelp. Hvis treningen ikke gir bedring, kan det være aktuelt å vurdere kirurgi, etterfulgt av lang opptrening.
Frossen skulder
Frossen skulder kan oppstå akutt eller utvikle seg gradvis, og gir tydelig nedsatt bevegelighet og smerte når du prøver å løfte armen. Tilstanden rammer som regel kun én skulder av gangen, og oppleves ofte først som stivhet og smerte, før skulderen blir mer og mer låst. Det er avgjørende å få stilt korrekt diagnose, siden vanlig trening kan forverre plagene i denne fasen. I den akutte fasen kan smertestillende eller kortisonsprøyte lindre symptomene, mens behandling hos kiropraktor kan øke bevegeligheten og gi smertelindring. Selv om det kan ta opptil ett til to år før du blir helt bra, er prognosen svært god, og de aller fleste blir helt friske.
Muskelsmerter i skulder
Muskelsmerter i skulderen er svært vanlig, og skyldes som oftest feilbelastning eller langvarig ensidig bruk. Dette kan føre til dannelse av triggerpunkter, som gir smerte enten hele tiden eller ved trykk og aktivitet. Slike plager kan forsterkes av dårlig holdning, leddlåsninger i nakke eller rygg, og manglende balanse i muskulaturen. Behandlingen fokuserer på å fjerne årsaken til feilbelastningen og gjenopprette et normalt bevegelsesmønster. Tverrfaglig oppfølging og øvelser tilpasset deg er ofte nødvendig for å få langvarig bedring.
Akutte skulderskader
Akutte skulderskader er vanlig innen idretter der fall og kollisjoner forekommer ofte. Hos yngre mennesker dreier det seg ofte om kravebensbrudd, skader i leddet mellom kraveben og skulderblad, eller skulder ute av ledd. Hos middelaldrende og eldre rammes ofte musklene og senene i skulderbuen, og hos eldre er bruddskader særlig vanlig, spesielt hos kvinner med benskjørhet. Uansett alder er rask og riktig diagnostikk viktig for å sikre best mulig opptrening og funksjon etter skade.