Tendon er det latinske navnet for sene. Sener defineres gjerne som overgangen mellom muskel og knokkel. Cellene i senevevet er hovedsakelig fibroblaster. Fibroblastene finnes som lange tynne celler mellom de strukturelle bestanddelene av senevevet.
Tendon er det latinske navnet for sene. Sener defineres gjerne som overgangen mellom muskel og knokkel. Cellene i senevevet er hovedsakelig fibroblaster. Fibroblastene finnes som lange tynne celler mellom de strukturelle bestanddelene av senevevet.
Bestill time
Senebetennelse og andre plager i sener er vanlige både blant idrettsutøvere og i arbeidslivet. Ofte oppstår slike plager når senen utsettes for gjentatte og ensidige belastninger over tid, som løping, tennis, lange økter foran datamaskin eller gjentatt arbeid med verktøy. En rask økning i treningsmengde eller arbeidsbelastning kan også føre til skade, spesielt hvis kroppen ikke får tid til å tilpasse seg. Hos idrettsutøvere er dette vanlig etter en pause fra aktivitet. I noen tilfeller, dersom en sene ikke leges godt etter skade, kan det dannes forkalkninger som gjør senen mindre funksjonell og øker risikoen for smerte. I tillegg kan det oppstå betennelse i hinnen som omgir senen, ofte i håndleddet, en tilstand som kalles tenosynovitt.
Ved akutt senebetennelse og raskt iverksatte tiltak er det gode muligheter for å bli helt frisk i løpet av to uker, forutsatt at området avlastes både på jobb og under trening. Langvarige eller kroniske plager kan imidlertid vare i flere måneder, noe som ofte skyldes den dårlige blodsirkulasjonen i senevevet. Jo tidligere man tar grep og tilpasser aktivitet, desto bedre er prognosen for en rask og fullstendig bedring.
Sener er sterke bindevevsstrukturer som forbinder muskel til bein og gjør bevegelse mulig. Oppbygningen av en sene kan sammenlignes med et tauverk, der mange tynne tråder er surret sammen for å skape en robust og fleksibel struktur. Senevevet blir sterkere av jevnlig bruk og belastning, mens lengre perioder med inaktivitet gjør senevevet svakere. I motsetning til muskulatur har sener betydelig dårligere blodtilførsel, noe som gjør at tilheling og gjenoppbygging skjer langsommere. Dette påvirker også hvor raskt en skade kan heles sammenlignet med muskelskader.
Effektiv behandling av senelidelser starter med å kartlegge eventuelle feil i bevegelseskjeden, som nakke, skulder, albue eller håndledd, da dette kan bidra til overbelastning av senen. Trykkbølgebehandling har vist seg effektivt for mange, sammen med behandling av nærliggende muskulatur. Nålebehandling av seneutspringet kan stimulere tilheling gjennom økt blodsirkulasjon i området. Eksentrisk styrketrening, der man trener senen med kontrollert belastning, er ofte helt nødvendig for å oppnå varig bedring. Et individuelt tilpasset opplegg gir best resultat, og det er viktig med tålmodighet under opptreningen.
For å redusere risikoen for senebetennelse er det viktig å unngå store og plutselige belastninger. Gi kroppen tid til å tilpasse seg økt aktivitet, enten det gjelder trening eller fysisk arbeid. Variasjon i arbeidsstillinger og treningsrutiner er viktig for å unngå ensidige belastninger. Ved å lytte til kroppens signaler og ta hensyn til ubehag tidlig, kan man unngå langvarige plager og sikre at senevevet forblir sterkt og funksjonelt.
Finner du ikke en ledig behandler? Ta kontakt på 380 28 170, så hjelper vi deg med å finne en time som passer.
Vi ønsker å hjelpe alle, uansett alder eller problemstilling, og tilpasser behandlingen etter dine behov.
Du får time hos erfarne fysioterapeuter og kiropraktorer som gir grundig undersøkelse, tilpasset behandling og god oppfølging.
Hos oss møter du et dedikert team med bred kunnskap og kapasitet til å gi trygg og tilpasset hjelp – uansett hvor du er i livet.
Vi lager et skreddersydd opplegg slik at du raskest mulig kan komme tilbake til trening eller konkurranse.
+47 000 00 000
Gate, Kristiansand
kristiansand@byggnettside.com
Man: 08:00–15:30
Tir: 08:00–21:00
Ons: 08:00–15:30
Tor: 08:00–21:00
Fre: 08:00–15:30
Førstegangskonsultasjon – for nye kunder eller første gang hos oss. Oppfølgende behandling – for deg som allerede har hatt en konsultasjon.