Migrene skiller seg fra andre typer hodepine og kan inndeles i migrene med og uten aura. Aura er karakteriske forvarsler før hodepinen inntreffer. Det er heller ikke uvanlig at pasienter med migrene også opplever andre typer hodepine. Migrene forekommer hos 10% av befolkningen, og oppstår ofte i sammenheng med puberteten. Migrene kan også forekomme hos barn, men oppstår sjeldent etter 50 års alder. Det er flere kvinner enn menn som får migrene etter puberteten.

Behandling av migrene

Det er viktig å bruke minst mulig medisin mot migrene, og behandlingen bør alltid tilpasses individuelt. Det finnes både reseptfrie og reseptbelagte medisiner, men feil bruk kan i noen tilfeller forverre hodepinen. Behandling som retter seg mot muskler, ledd og nervesystemet, som leddbehandling, tøyninger og øvelser, kan redusere hyppighet og styrke på anfallene. En helhetlig tilnærming hvor man også ser på livsstil og stressmestring gir ofte best effekt.

Praktiske råd ved migrene

Ved et migreneanfall kan det hjelpe å trekke seg tilbake til et stille, mørkt og kjølig rom. Noen finner best lindring i å ligge, mens andre har det bedre sittende. Kalde omslag på pannen kan også være lindrende. Moderne migrenemedisiner kan gi rask bedring og bidra til å stanse eller utsette anfall for mange pasienter.

Forebygging og livsstilsråd

Regelmessig mosjon, frisk luft og en stabil døgnrytme kan redusere risikoen for nye migreneanfall. Det er også viktig å planlegge dagen for å unngå unødvendig stress. Psykiske belastninger, dårlig søvn og uregelmessig kosthold kan øke risikoen for migrene. Opplever du hyppige eller alvorlige anfall, kan det være nyttig med en grundig vurdering for å finne individuelle triggere og tilpasse behandlingen.

Migrenetriggere og utløsende faktorer

Det finnes mange faktorer som kan utløse migrene, og ofte er det en kombinasjon som gir anfall. Stress, søvnforstyrrelser, uregelmessig kosthold, visse matvarer, dehydrering, sterkt lys, sterke lukter, værforandringer og hormonelle endringer er blant de vanligste triggerne. For noen kan fysisk eller psykisk anstrengelse, p-piller eller menstruasjon utløse migrene. Å føre en migrenedagbok kan hjelpe deg med å finne dine personlige triggere, slik at du lettere kan unngå dem.

Kosthold og tilskudd

Et sunt og variert kosthold med jevnlige måltider er viktig for å forebygge migrene. Fet fisk og fiskeolje som laks, tunfisk og makrell kan ha en gunstig effekt, og enkelte har også nytte av magnesium og vitamin B2 som kosttilskudd. Det er viktig å drikke nok vann og unngå å hoppe over måltider, da lavt blodsukker kan utløse hodepine hos mange.

Medisinering ved migrene

Medisiner mot migrene bør alltid brukes i samråd med lege, og det anbefales å starte med de mildeste preparatene først. Forebyggende medisiner kan være aktuelle for dem som har hyppige eller særlig plagsomme anfall, men bør vurderes nøye. Triptaner, som er spesifikke migrenemedisiner, bør ikke brukes mer enn åtte dager per måned for å unngå medikamentindusert hodepine. Kombinasjonspreparater som inneholder flere legemidler bør helst unngås. Regelmessig oppfølging og tilpasning av behandling gir best langtidsresultat.

Våre behandlere: Migrene

Finner du ikke en ledig behandler? Ta kontakt på 380 28 170, så hjelper vi deg med å finne en time som passer.

Finn Engeset

Massør og Akupunktør

Han er utdannet massør ved Institutt for Helhetsmedisin og har ...

Se alle behandlere

Relaterte tilstander

Kjeveleddsmerter

Hodepine

Se alle tilstander

Velg type time:

Førstegangskonsultasjon – for nye kunder eller første gang hos oss. Oppfølgende behandling – for deg som allerede har hatt en konsultasjon.