Akillessenen er den tykkeste og sterkeste senen i kroppen vår. Denne senen er utsatt for store belastninger under spesielt løpe- og hoppeaktiviteter. Akillessenen er felles sene for de to største musklene i leggen (gastrocnemius og soleus) og har sitt feste på hælbenet.

Akillesplager

Bestill time

Akutt akillesbetennelse

Akutt akillesbetennelse oppstår ved plutselig overbelastning eller friksjon mot akillessenen. Kroppen reagerer med en betennelse, som er en naturlig del av reparasjonsprosessen. I den akutte fasen blir senen irritert, varm og hoven, og det er ofte smertefullt å trykke på området. Noen kan også oppleve smerter i hvile. For å unngå at tilstanden forverres, er det viktig å avlaste senen og heller benytte alternativ trening som ikke gir ytterligere irritasjon. Kroppen trenger denne betennelsen for å kunne reparere skaden, men en for kraftig reaksjon kan bli uheldig. Det anbefales å unngå aktiviteter som løping og hopping i en periode, mens sykling med moderat belastning ofte kan fungere godt. Nedkjøling av senen etter aktivitet kan bidra til å dempe smerte og forhindre for mye betennelse. Etter en periode med ro og alternativ trening, kan du gradvis øke aktivitetsnivået igjen. Fordi sener har relativt dårlig blodsirkulasjon, kan det ta flere uker før bedring oppstår. Behandling av stram leggmuskulatur og daglig tøying kan redusere belastningen på akillessenen og bedre blodsirkulasjonen.

Kronisk akillesbetennelse

Kronisk akillesbetennelse er en tilstand som utvikler seg over tid, ofte på grunn av gjentatte overbelastninger av senen. Dette fører til en form for slitasje, særlig i området noen centimeter over hælbeinet, hvor blodsirkulasjonen er dårligst. Ved langvarige plager kan det dannes nye blodkar og nerver inn i senen, noe som ofte gir vedvarende smerter. Behandling av kronisk akillesbetennelse innebærer vanligvis endring av treningsrutiner, spesifikke øvelser som styrker senen, samt ulike behandlingsformer som trykkbølgebehandling og bløtvevsbehandling. Korrigering av fotstilling kan også være aktuelt. Bedring av denne tilstanden tar ofte flere måneder.

Total og partielle akillesrupturer

En total akillesruptur innebærer at hele senen ryker, og dette skjer oftest hos aktive personer i 40-årene som gjenopptar idrett etter en pause. Idretter som fotball, håndball, tennis og squash er vanlige arenaer for slike skader. Rupturen skjer gjerne i en sene som allerede har tegn til slitasje. Det oppstår som regel et tydelig smell i det senen ryker. Ved total ruptur er det nødvendig med operasjon og oppfølging hos fysioterapeut for best mulig tilheling.

Partielle akillesrupturer oppstår på samme måte, men bare deler av senen blir skadet. Dette kan ramme alle aldre og skyldes ofte en akutt belastning som overstiger senens kapasitet. Smertene kan være milde i starten, men øker gjerne ved belastning og etter aktivitet. Dersom plagene ignoreres, kan det dannes arrvev som gir langvarige smerter. Typiske symptomer er stivhet om morgenen og smerter ved start og slutt av trening. Det er viktig med rask avlastning for å gi senen ro til å gro, og i noen tilfeller er total hvile i flere uker nødvendig. Fysioterapeut kan hjelpe med behandling, råd og treningsveiledning.

Våre behandlere: Akillesplager

Finner du ikke en ledig behandler? Ta kontakt på 380 28 170, så hjelper vi deg med å finne en time som passer.

Finn Engeset

Massør og Akupunktør

Han er utdannet massør ved Institutt for Helhetsmedisin og har ...

Nikolay Avenstroup

Fysioterapeut

Nikolay Avenstroup er fysioterapeut for IK Start Kvinner 2 og ...

Lin Vad

Idrettsterapeut

Lin Vad er fysioterapeut utdannet ved Saxion universitetet i Nederland. ...

Jørgen Rostrup

Fysioterapeut

Jørgen er utdannet fysioterapeut ved Høgskolen i Oslo/OsloMet. Han har ...

Trond Solvang

Fysioterapeut

Trond Sovang har jobbet ved klinikken siden 2010 og har ...

Tone Snerthammer

Idrettsterapeut

Tone har jobbet ved klinikken siden 2013. Hun har en ...

Mari Lehre Løvberg

Kiropraktor

Mari er kiropraktor og utdannet ved Anglo European College of ...

Stian Aandahl

Kiropraktor

Stian uteksaminerte med Mastergrad fra Macquarie University i Australia i ...

Tor Christian Birkeland

Kiropraktor og Diagnostisk Ultralyd

Tor Christian Birkeland er utdannet ved Anglo-European College of Chiropractic ...

Erik Welhaven Løchen

Kiropraktor og Diagnostisk ultralyd

Erik er kiropraktor og har videreutdannelse innen diagnostisk ultralyd samt ...

Se alle behandlere

Relaterte tilstander

Runner’s knee

Plantar Fasciitt

Jumpers knee

Se alle tilstander

Velg type time:

Førstegangskonsultasjon – for nye kunder eller første gang hos oss. Oppfølgende behandling – for deg som allerede har hatt en konsultasjon.