Lateral epikondylitt er en vanlig skade som rammer seneutspringet for strekkemusklene på utsiden av albuen. Denne muskelgruppen brukes til å trekke hånden bakover, som ved en backhand i tennis, og kalles derfor ofte for tennisalbue.
Lateral epikondylitt er en vanlig skade som rammer seneutspringet for strekkemusklene på utsiden av albuen. Denne muskelgruppen brukes til å trekke hånden bakover, som ved en backhand i tennis, og kalles derfor ofte for tennisalbue.
Bestill time
Tennisalbue, eller lateral epikondylitt, skyldes vanligvis gjentatte og ensidige bevegelser som over tid belaster senefestet på utsiden av albuen. Typiske aktiviteter kan være tennis, malerarbeid, bruk av hammer eller langvarig pc-arbeid. Denne belastningen gir små skader i senevevet som ikke alltid gir en klassisk betennelsesreaksjon, men i stedet en gradvis slitasje og svekkelse av senen. Dette er også grunnen til at betennelsesdempende medisiner sjelden har god effekt på tennisalbue. Det er ofte en kombinasjon av overbelastning, dårlig ergonomi og mangel på tilstrekkelig hvile som ligger bak utviklingen av tilstanden.
Symptomene på tennisalbue kan variere fra lette ubehag til betydelige og funksjonshemmende smerter. Mange opplever at det kan bli vanskelig å utføre dagligdagse aktiviteter, som å løfte en kaffekopp eller bruke hånden i vanlig arbeid. Smerter og ømhet kjennes tydelig på utsiden av albuen, og smerten kan stråle nedover i underarmen og helt ut i hånden. Muskulaturen i underarmen blir ofte stram og sår, spesielt ved belastning. Ved en grundig undersøkelse kan man se at det gjør vondt ved trykk på senefestet, og ved motstandstesting av strekke-muskulaturen. Med ultralydundersøkelse kan man ofte se forandringer i senen, som fortykkelse og endret struktur. En presis diagnose er viktig for å målrette behandlingen og sikre raskest mulig bedring.
Behandlingen av tennisalbue går ut på å redusere belastningen på senen slik at den får tid til å tilhele. Dette innebærer ofte å endre arbeidsvaner eller bruke støtte og avlastning for albuen i en periode. Det er viktig å vurdere hele bevegelseskjeden, inkludert nakke, skulder og håndledd, for å finne mulige årsaker til overbelastning. Lokale tiltak som trykkbølgebehandling kan gi god effekt, og noen ganger kan nålebehandling benyttes for å stimulere tilhelingen. Eksentrisk styrketrening er også sentralt for å bygge opp styrken i senen igjen. For de aller fleste er prognosen god, men det kan ta fra noen måneder til et år før man er helt symptomfri. I sjeldne tilfeller kan det bli nødvendig med operasjon, men dette vurderes individuelt. Tidlig og riktig behandling gir best mulighet for varig bedring.
Finner du ikke en ledig behandler? Ta kontakt på 380 28 170, så hjelper vi deg med å finne en time som passer.
Vi ønsker å hjelpe alle, uansett alder eller problemstilling, og tilpasser behandlingen etter dine behov.
Du får time hos erfarne fysioterapeuter og kiropraktorer som gir grundig undersøkelse, tilpasset behandling og god oppfølging.
Hos oss møter du et dedikert team med bred kunnskap og kapasitet til å gi trygg og tilpasset hjelp – uansett hvor du er i livet.
Vi jobber for å gjenskape styrke og bevegelighet slik at du kan bruke arm og skulder uten plager.
+47 000 00 000
Gate, Kristiansand
kristiansand@byggnettside.com
Man: 08:00–15:30
Tir: 08:00–21:00
Ons: 08:00–15:30
Tor: 08:00–21:00
Fre: 08:00–15:30
Førstegangskonsultasjon – for nye kunder eller første gang hos oss. Oppfølgende behandling – for deg som allerede har hatt en konsultasjon.